Pon. - pet. 09:00 - 22:00, vikendi po dogovoru 030 70 40 50

Floating in nosečnost

Zdrav in miren potek nosečnosti je odvisen od mnogoterih faktorjev. Vsaka bodoča mamica pa v tem občutljivem obdobju hrepeni po fizični razbremenitvi in podpori, stremi k občutku notranjega miru in splošnega dobrega počutja ter je posebej občutljiva na temo osebne nege in higiene. V floating komori ji bo na vseh teh področjih zadoščeno. V drugem in tretjem trimesečju jo bo lebdenje na vodi z visoko koncentracijo Epsom soli razbremenilo fizičnih naporov in ji dajalo dobrodošel občutek breztežnosti, pomagalo ji bo pomiriti notranje boje s skrbmi in strahovi in ji podarilo oddih v okolju, kjer je skrb za čistost in higieno na prvem mestu.
Floating nima stranskih učinkov, a bodoče mamice kljub temu pozivamo, naj o floating terapiji obvestijo svojega osebnega ginekologa.

 

KORISTI FOATINGA V NOSEČNOSTI

 

Lajšanje stresa

Čas, ki ga bodoče mamice namenijo lajšanju simptomov stresa, je vsekakor dobra naložba tako zanje kot tudi za otroka. Raziskave namreč kažejo, da lahko stres med nosečnostjo vpliva na najzgodnejše in tudi na poznejše faze otrokovega razvoja (1). Floating terapija se izkazuje za nadvse uspešno pri premagovanju stresa, kar bo prav gotovo pripomoglo k sproščenosti mame in posledično zdravemu razvoju otroka.

 

Boljši spanec

Med nosečnostjo se večina žensk spopada z nespečnostjo ali motnjami spanca. (2) Floating vpliva na regeneracijo, kar se bo prezrcalilo v kvalitetnejše in bolj trdno spanje. (3) Je odlična alternativa zdravilom za nespečnost, ki se jim med nosečnostjo raje izognimo.

 

Absorpcija magnezija

Magnezij je mineralna snov ključnega pomena za prav vsako življenjsko obdobje, saj vpliva na širok spekter bioloških funkcij, med drugim na interakcijo mišič in živčevja, kar zagotavlja nemoteno delovanje celotnega mišičnega sistema. Med nosečnostjo je priporočljivo, da se njegov vnos poveča. (4) Znano je namreč, da pomaga pri lajšanju fizične napetosti in zavira predčasno krčenje trebušnih mišic in mišic materničnega vratu.
Magnezij je poleg sulfata glavna komponenta Epsom soli, ki jo vsebuje voda v komori za lebdenje. Telo lahko magnezij dobiva na več načinov. Najbolj razširjen je seveda oralni vnos (preko hrane ali prehranskih dopolnil), pri katerem moramo sami skrbeti za dozo vnašanja. Med floating terapijo pa bo telo iz vode črpalo natanko toliko magnezija, kolikor ga tisti trenutek potrebuje.

 

Lajšanje fizičnih bolečin

Najbolj očiten in neposreden učinek floatanja na nosečnico bo prav gotovo takojšen občutek olajšanja na fizičnem nivoju. Napetosti se bodo zrahljale, bolečine pa lahko celo izginile. Za ta mali čudež je v največji meri zaslužen breztežnostni efekt lebdenja na vodi. Nosečnica lahko lebdi na več načinov: leže na hrbtu ali s trebuhom navzdol, kjer komolci počivajo na dnu kadi, brada pa se naslanja na roke. Ta pozicija je za razbremenitev hrbtenice najbolj učinkovita.

 

“Učinek ogledala:” povezanost mame in otroka

Pojava, ki mu pravimo “učinek ogledala,” znanstveniki še niso temeljito raziskali. Dejstvo pa je, da gre za izkušnjo, ki si jo delijo mnoge noseče uporabnice. Med lebdenjem jasno občutijo otroka v svojem trebuhu, njegovo polno prisotnost in gibanje, pri čemer se krepi njuna čustvena vez in povezanost.

 

(1) The Timing of Prenatal Exposure to Maternal Cortisol and Psychosocial Stress is Associated with Human Infant Cognitive Development, Child Development, January 2010.
(2) Sleep Disturbances During Pregnancy, Journal of Obstetric, Gynecologic, & Neonatal Nursing, November 2000.
(3) The Use of Floatation Rest in the Treatment of Persistent Psychophysiological Insomnia, UBC Retrospective Theses Digitization Project, 1989.
(4) Magnesium, University of Maryland Medical Center, June 2011.