Pon. - pet. 09:00 - 22:00, vikendi po dogovoru 030 70 40 50

Floating – meditacija – theta stanje zavesti

Meditacija je starodavna tehnika višje koncentracije, ki nam omogoča stik s samimi seboj, z delovanjem našega emocionalega in kognitivnega aparata, in z notranjim glasom oziroma intuicijo. Njen namen je doseganje ravnovesja na vseh področjih življenja.

Meditacija je ena izmed najbolj učinkovitih in razširjenih orodij za umiritev uma in doseganje višjih stanj zavesti v sodobnem času. O učinkovitosti te prakse pričajo študije in raziskave, predvsem pa čedalje večje število posameznikov, ki jo vsakodnevno prakticira in z njeno pomočjo doživlja globoke osebne transformacije. Meditacij je več vrst: zen meditacija, transcendentalna meditacija, zvočna meditacija, meditacija z dihalnimi tehnikami, mantranje, joga in še bi lahko naštevali. Tehnike se med seboj razlikujejo, cilj pa je vsem skupni: doseganje višjega stanja zavesti in notranjega miru. Sliši se enostavno, pa vendar ni: mnogim ta disciplina predstavlja velik izziv, predvsem začetnikom. A si velja zapomniti, da je čas, ki si ga jemljemo zase, izjemno dragocen. Meditacija nas namreč uči, da si lahko za to, da bi bili kos izzivom in stresnim situacijam, ki nam jih pogosto prinaša življenje, v največji meri pomagamo sami.

Velik del urjenja v tej disciplini predstavlja integracija zunanjih dražljajev v meditativno stanje. Marsikateri začetnik obupa že v tej fazi, saj pristopa do meditacije z odganjanjem “motečih” dejavnikov in pričakuje, da bodo le-ti na neki točki čudežno izginili. V tem smislu je lebdenje na vodi zelo hvaležna oblika meditacije, saj “moteče” dejavnike odganja namesto nas. Čutni, vidni in slušni zunanji impulzi so zmanjšani na minimum, kar popolnim začetnikom olajša vstop v meditativno stanje. Tistim bolj izkušenim pa pomaga, da hitreje dosežejo globlja stanja zavesti. Ampak tako kot vsaka meditacija tudi lebdenje na vodi od nas zahteva urjenje in samodisciplino: da bi dosegali globlja stanja zavesti in odkrivali svoje notranje svetove, se moramo naučiti spopasti s svojimi (velikokrat izredno glasnimi) mislimi, zaznavati mentalne vzorce, prepoznavati procese in se jih aktivno lotevati in jih “odpošiljati.” Gre za pot navzgor, ki pa nas bo bogato nagradila z odstiranjem novih svetov in globoko sprostitvijo energetskih in fizičnih napetosti.

 

THETA STANJE ZAVESTI

 

Med meditacijo ali drugimi duhovnimi praksami se lahko naše možgansko delovanje prestavi na theta stanje zavesti. Izkušnjo tovrstnega možganskega stanja imamo že vsi: pojavi se namreč v trenutku, tik preden zaspimo ali tik preden se prebudimo, pa tudi v REM fazi, hipnozi in pri lucidnem sanjanju. Razlika je le v tem, da v meditativnih praksah do tega stanja pristopamo budni in pri polni zavesti in lahko na tak način iz njega izcimimo globoke terapevtske učinke. Floating terapija je odlična odskočna deska v theta stanje zavesti.

Theta možgansko delovanje, v katerega lahko preidemo tudi med floating terapijo, je takorekoč meja med zavednim in nezavednim svetom. Ko dostopamo do theta valovanja v zavednem stanju, dostopamo do podzavestnega dela sebe, ki ga lahko začnemo upravljati. Poleg tega so v theta stanju možgani bolj dovzetni za globoko učenje, zdravljenje in rast, odpirajo nam vrata do božanskega in nam pomagajo, da spremembe manifestiramo v materialnem svetu.

Theta stanje zavesti prinaša globoko relaksacijo, občutek popolnega notranjega miru in počitka. V tem stanju smo lahko deležni izredno živih sanj, lahko pa tudi prebujamo posebne čutne zaznave in aktiviramo samozdravljenje. Theta frekvenca delovanja nam omogoča dostop do podzavestnih spominov, slik iz otroštva, resničnih čustev in občutkov, pa tudi prepričanj in podzavestnih misli, ki pogojujejo naše zunanje reakcije in krojijo naša življenja v odnosih in našem doživljanju, sprejemanju in razumevanju fizične realnosti. Skozi to stanje (frekvenčno valovanje) lahko tudi zdravimo, spreminjamo, reprogramiramo in izboljšujemo sebe.